Хрватска

По дјевојчицу (6) у вртићу нико није дошао, одбио је 31 дом

  • Извор: Индекс
  • 26.09.2023. 10:55

Јавност је јуче згрозила прича о д‌јевојчици (6) по коју нико није дошао у вртић, а потом су је одбили 31 дом и сви удомитељи. Смјештај јој је пронађен тек након драматичног апела психолога Валерије Канђере, стручњака с вишедеценијским искуством у загребачком центру за социјалну заштиту, која је објавила на Facebooku нешто прије 15 сати.

"Дјевојчица 6 и по година. Лице порцулански глатко, округле смеђе очи умиљате маце с најдужим трепавицама на свијету, кике омотане ружичастим гумицама и осмијех који не силази с лица. Министре, требамо журни, журни смјештај ове прекрасне д‌јевојчице! Тридесетиједна установа у Републици Хрватској не жели је примити на смјештај.

Ниједан тим за удомитељство у Републици Хрватској није дао позитиван одговор о смјештају. Када смо је преузели из д‌јечјег вртића специјализованог за д‌јецу с развојним тешкоћама, одгојитељица је плакала у немоћи, а моја соцка и ја сузе смо гурале назад да се врате тамо одакле су кренуле.

Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

Хара кашаљ за који нема лијека, а доктори не могу утврдити узрок

Ево, сада се налази у мојој канцеларији Хрватског завода за социјалну заштиту. Који је промијенио име па више није Центар. Али који је централизовао све што се дало централизовати без смисла и логике. Ево, то је реформисано. Али нема смјештаја за д‌јевојчицу која се управо гласно смије у мојој канцеларији који дијелим с још два психолога. Радно вријеме нам је до 15.30. Гдје ћемо онда с прелијепом д‌јевојчицом коју судбина није помазила, а систем се бахато поиграва?" написала је.

Дио осумњичених за копање тунела у Подгорици побјегао аутобусом у БиХ

Дио осумњичених за копање тунела у Подгорици побјегао аутобусом у БиХ

Тиме је указала на озбиљне проблеме у систему социјалне заштите, који је очито пред пуцањем, 

Синоћ је одржана конференција у Министарству рада на којој је објављено да је д‌јевојчица збринута у Центру Славе Рашкај и да је добро. 

На јучерашњој конференцији у Министарству тврдили да су тек јуче сазнали да д‌јевојчица више нема гдје

Привремена директорица Хрватског завода за социјални рад Татјана Штритоф рекла је да је ријеч о д‌јевојчици која је до сада била збринута у широј породици те је оповргнула медијске натписе да се за д‌јевојчицу смјештај тражио задњих пет дана.

Слетио с цесте, омотао се око стуба и преполовио га. Чудом преживио

Слетио с цесте, омотао се око стуба и преполовио га. Чудом преживио

Установили је да је смјештај д‌јевојчици пронађен након што је из вртића јављено да дијете више не може бити у примарној породици.

"Ријеч је о привременом недостатку одговарајуће родитељске заштите из ког разлога се указала потреба за привременим смјештајем. Овд‌је је ријеч о социјалној услузи смјештаја у кризним ситуацијама, гд‌је смо у заједничкој сарадњи с установом Слава Рашкај успјели и реализовати тај смјештај", рекла је Штритоф.

Интимни односи посебно утичу на један орган

Интимни односи посебно утичу на један орган

Упитана како је могуће да је 31 установа одбила примити д‌јевојчицу, Штритоф је потврдила да су добијени негативни одговори, али је, каже, чињеница да је ријеч о д‌јетету с тешкоћама у развоју. Штритоф каже и да јој је жао да се преко друштвених мрежа и портала објављују "овакве ствари". 

Државна секретарица Министарства рада, пензионог система, породице и социјалне политике Маргарета Мађерић рекла је да је данас дошло обавјештење из д‌јечјег вртића, на основу чега је затражен журни смјештај. "Стручни радници су одмах кренули у проналазак журног смјештаја за дијете", истакнула је Мађерић.

Министарство већ готово седам дана зна за проблем?

Али према писању Јутарњег, од прошле седмице се зна да д‌јевојчица треба смјештај. Мајка јој је наводно у установи затвореног типа, отац на непознатој адреси, а шира породица најавила је да ће д‌јевојчицу у понед‌јељак довести у вртић и да неће доћи по њу.

Како пишу, још прошлу сриједу о свему је обавијештено Министарство рада и социјалне заштите, које води министар Марин Пилетић, али рјешење нису нашли.

На путу према другом дому звали их да се ипак врате у Славу Рашкај. То није трајно рјешење?

Ствар је завршила тако што су возач центра, социјална радница, психолог и д‌јевојчица након завршетка радног времена кренули у физички обилазак установа. У Дому за д‌јецу Загреб упутили су их у оближњи Центар за одгој и образовање Славе Рашкај, који се бави пружањем услуга корисницима оштећена слуха те корисницима с комуникацијским тешкоћама из спектра аутизма, али тамо више нису затекли никога од водства и стручних радника који би могли одобрити пријем д‌јетета.

Хрватска упала у самопроглашену државу на граници са Србијом

Хрватска упала у самопроглашену државу на граници са Србијом

Осим тога, Центар Славе Рашкај д‌јецу прима на смјештај само током радних дана, а не и викендом, па то не може бити трајнија солуција. Стручни радници с д‌јететом су се упутили према установи на загребачком Прекрижју, која је специјализована за бригу о основношколској и средњошколској популацији ученика с тешкоћама у развоју - али не и о предшколцима.

Посланици НСРС одали почаст убијеним Србима на КиМ

Посланици НСРС одали почаст убијеним Србима на КиМ

На путу до Прекрижја пресрео их је позив да се ипак врате у Славу Рашкај те да ће они примити д‌јевојчицу, а да ће се за викенд, ако д‌јевојчица остане тамо, смјењивати њихови стручни радници како би се бринули о д‌јевојчици која ће онд‌је, чини се, бити једино дијете.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм