Суд БиХ

Дебевец и Осмица остају у притвору још мјесец дана

  • Извор: Кликс
  • 17.01.2024. 16:15

Суспендовани предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и бивши директор Обавјештајно безбједносне агенције Осман Мехмедагић остаће у притвору још мјесец дана, одлучио је данас Суд БиХ.

Рочиште за продужење притвора одржано је јуче. Тужилаштво је захтијевало још два мјесеца притвора, а одбрана пуштање уз одређивање мјера забране.

"Суд је 16.1.2024. у предмету Ранко Дебевец и др., дјелимично прихватио приједлог Тужилаштва БиХ и донио рјешење којим је осумњиченима Ранку Дебевцу и Осману Мехмедагићу продужен притвор за најдуже 1 (један) мјесец, односно до 16.02.2024. године или до нове одлуке Суда Босне и Херцеговине, из разлога прописаних одредбом члана 132. став 1. тачке б) ЗКП БиХ", речено је из Суда, пишу федерлани медији.

На јучерашњем рочишту су презентоване нове информације, а обратио се и сам Дебевец.

"Поједини политичари из ФБиХ боравили у Дубаију код нарко боса Тите"

"Ово је играње са мојом судбином. Молим да се поштују моја људска права. Нисам више утицајан у правосуђу, људи само могу бјежати од мене", казао је суспендовани предсједник Суда.

Тужилаштво је пренијело исказ свједока гдје се тврди да су незаконито праћена два телефона судија. Свједок који ради у суду тврди да је сугерисао предсједнику Суда да би ова праћења телефона могла бити нелегална јер је саслушање уписано за Н. Н. особу.

Свједоци тврде да је у Суду без евидентирања близу 60 налога за провођење мјера ОБА-е који су касније избрисани из евиденције. По налогу Дебевца ти налози су уништени. Запосленик ОБА-е који је свједок тврди да су докази уништени у новембру 2022. године и у ОБА-и.

Многи су у страху: Телефони Дебевца и Осмице иду на вјештачење

Многи су у страху: Телефони Дебевца и Осмице иду на вјештачење

Дебевец је донио одлуку да се државном тајном прогласи начин издавања података из система Суда БиХ. То значи да свједоци ако буду позвани да свједоче о овим радњама, не могу свједочити. Ова одлука донесена је у марту 2021. Тужилаштво сматра да је одлука донесена у циљу прикривања доказа.

Дебевец је након привођења искористио позив да назове секретарицу и рекао јој да из просторија Суда изнесе књигу евиденције што је она и урадила. Наредио је и брисање података из рачунара Суда.

Тужилаштво тврди да су Дебевец и Мехмедагић телефоне прислушкивали да виде хоће ли се у предметима који су пред судом поменути једно политичко лице, но није наведено које.

Ухапшена жена која је пријетила АТВ-у

Ухапшена жена која је пријетила АТВ-у

Тужилаштво је поменуло и случај затворског полицајца који је улазио у ћелију Мехмедагића. Навели су да су у пријатељским односима и да му је Мехмедагић помогао да напредује у каријери. Његов адвокат Нермин Мулалић негирао је њихово блиско познанство и рекао да Мехмедагић "нема ништа с тим ко му улази у ћелију". Тражио је увођење мјера забране, а уколико буду прекршене, предложио је да оптужени буде поново враћен у притвор.

Дебевец и Мехмедагић су ухапшени 18. децембра, а три дана касније одређен им је једномјесечни притвор.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.