Delegacija EU u BiH

Ozbiljni izazovi pred kandidatima

  • 07.09.2018. 09:21

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozvale su kandidate da na predstojećim opštim izborima u BiH i političke lidere djeluju imajući na umu najbolji interes građana i da se fokusiraju na stvarne potrebe BiH.

U saopštenju Delegacije EU povodom zvaničnog početka predizborne kampanje ističe se da su izbori ključni stub demokratije i napominje da će građani BiH u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost. 

"Uprkos napretku postignutom u okviru Reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme, to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala", ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja. 

Delegacija EU pozvala je političke lidere na svim nivoima da se uzdrže od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama. 

"To će samo nanijeti štetu zemlji i njenim građanima. Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Sloboda medija i pluralizam ključni su elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu", upozoravaju iz EU Delegacije. 

U saopštenju se ističe da će ozbiljni izazovi biti pred izabranim vlastima na svim nivoima, te da će se ova pitanja morati rješavati nakon izbora i da zaslužuju odgovarajuću pažnju već tokom izborne kampanje. 

"To uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mjesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal", ističu iz Delegacije EU. 

U saopštenju se navodi da relevantne domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa, kao i bezbjednost samog glasanja. 

"Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Međunarodni i domaći posmatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu; treba im pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti", dodaje se u saopštenju. 

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju 7. oktobra. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм