Međunarodni dan nestalih

Srpska još traga za 814 boraca i 846 civila

 • 30.08.2018.13:27

Prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci danas je obilježen Međunarodni dan nestalih.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Vidić rekao je da ova organizacija ima obavezu da, u saradnji sa svim nevladinim organizacijama i Institutom za nestala lica BiH, radi na ubrzanju procesa traženja nestalih Srba kako bi on bio okončan. 

Nakon polaganja vijenaca, Vidić je rekao novinarima da Republika Srpska još uvijek traga za 1.660 nestalih lica, od čega 814 boraca i 846 civila. 

"U tri Spomen-kosturnice u Republici Srpskoj nalazi se 650 neidentifikovanih tijela, od čega 311 u Banjaluci, 274 u Istočnom Sarajevu i 65 u Nevesinju", istakao je Vidić. 

Član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman rekao je da je Institut uspostavio dobru saradnju sa Tužilaštvom BiH, zbog čega se u narednom periodu može očekivati veći broj ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava rata. 

"Srpski članovi Instituta rade na tome da se pronađu sva nestala lica u BiH, pogotovo iz Republike Srpske", rekao je Šikman novinarima, nakon prisustva obilježavanju na Spomen-kosturnici. 

"Neki bi da ukinu Institut za nestala lica BiH odavno, ali mislim da nema šanse da se to sada desi, jer Institut postoji i funkcioniše. Srpski predstavnici dok se nalaze u ovoj instituciji radiće u interesu porodica nestalih iz Republike Srpske", rekao je Šikman. 

Vijence na Spomen-kosturnici položila je delegacija Ministarstva rada i boračko-invlidske zaštite Republike Srpske koju je predvodio pomoćnik ministra Duško Milunović i delegacija Boračke organizacije Republike Srpske. 

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih na Spomen-kosturnici u Banjaluci organizovala je Boračka organizacija Republike Srpske.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.