Импозантан податак

Колико вриједе тренутне инвестиције у Електропривреди Српске

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2024. 14:02

Електропривреда је кренула у један велики инвестициони циклус у посљедње четири године. 

Извршни директор за инвестиције и развој Електропривреде Републике Српске Јовица Влатковић каже да процијењена вриједност инвестиција које су планиране и које су започете прелази двије и по милијарде марака.

"У те двије и по милијарде неки су уговори потписани, неки се приводе крају, треба да се потпишу. Али у суштини, за кратак период 22 пројекта која су покренута у инвестицијама су импозантан податак и можемо да се нескромно похвалимо да смо стварно урадили један добар посао и мислим да ћемо привести све пројекте који су планирани до краја", каже Влатковић.


Минић: Још једна епизода рапсодије која нема упориште у закону

Минић: Још једна епизода рапсодије која нема упориште у закону

Нагласио је да су сви пројекти покренути у овом циклусу из обновљивих извора.

"У те пројекте свакако се убраја и ХЕ Дабар. Њена вриједност је око 661 милион КМ. Кинези раде свој посао онако како треба и мислим да ће они да заврше у року, можда чак и прије предвиђеног рока", рекао је Влатковић.

Говорећи о пројектима соларних електрана, наглашава да би требало да их буде више.

"Херцеговина је као регија најзначајнија са потенцијалом, можда чак и у бившој Југославији. У Херцеговини је савршено подручје, највише сунчаних дана, а сем сунчаних дана надморске висине су потребне да би се максимално искористила електрична енергија соларних електрана. Тако да је најсавршенија нека надморска висина од неких 450 до 700 метара, а ми у Херцеговини имамо та подручја", објашњава Влатковић.


Гогановић: Безбједосна ситуација у БиХ стабилна

Гогановић: Безбједосна ситуација у БиХ стабилна

Он је најавио и предстојећи Самит енергетике у Требињу.

"Сам СЕТ је мјесто гдје се окупља струка и наука. Ту долазе људи из института који се баве науком, размјењују се разна искуства, унапређују се знања", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера