Стратешке одлуке доприњеле развоју компаније

Триван: Успјешност м:тел-а кључна је за раст цијеле привреде

  • 26.02.2024. 13:38

За компанију м:тел 2023. година била је веома успјешна, обиљежена великом добити, повећањем броја корисника и новим аквизицијама које су додатно учврстиле позицију ове компаније као водећег телеком оператера у Босни и Херцеговини. Овакви пословни успјеси резултат су стратешких одлука менаџмента којима је постављен нови курс у пословању компаније.

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван истиче да је одлука о исплати 50% нето добити акционарима за 2022. годину била револуционарна, јер је промијенила деценијску политику исплате дивиденде коју су економски стручњаци оцијенили јединственом у свијету.

"М:тел и даље исплаћује највећу дивиденду својим акционарима чиме је задржао позицију лидера телекомуникационе индустрије и у овом сегменту, гдје је просјечан рацио исплате међу европским телеком оператерима до 40%. Иако берза није у потпуности препознала важност овакве одлуке, њена исправност је сада и више него очигледна јер смо у 2023. години остварили рекордну добит, финансијски консолидовали компанију, а истовремено аквизирали нове кориснике, проширили свој порфолио и објаснили да добит може бити рационално искоришћена у повећање вредности компаније и ликвидност привреде”, закључује Триван.

Компанија м:тел је у првих девет мјесеци прошле године биљежила стабилан раст нето добити од 15%, а такав тренд биће потврђен и завршним финансијским извјештајем за 2023. годину. Иако сви финансијски показатељи потврђују снажан раст компаније, Триван каже да претходних дана свједочимо злонамјерним нападима на м:тел којима се жели умањити овакав успјех.

„Поређење вредности м:тел-а и БХ Телецом-а кроз цене акција на две различите берзе је потпуно погрешно, што су потврдили и економски аналитичари, јер се на берзама тргује са око 30% дионица м:тел-а и око 10% дионица БХ Телекома-а. Финансијски резултати м:тел-а су и свих претходних година били далеко бољи од конкурентских телеком оператера, а то ће потврдити и извјештај за 2023. годину који објављујемо ове седмице“, тврди генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван.

Међу стратешким одлукама у 2023. години је и она о продаји грађевинске инфраструктуре, односно антенских стубова, што је апсолутни тренд у индустрији телекомуникација у Европи. Трансформацијом пословања на овај начин, компанија м:тел је повећала своју ликвидност и рад какав примјењују сви свјетски оператери. Уз то, м:тел је у 2023. години учврстио своју тржишну позицију аквизицијом компаније Трион Тел, што је допринијело додатном расту профитабилности.


Пратите нас и путем Вибера