Republika Srpska

Šta je pozadina protesta u Bistrici kod Prijedora?

  • Извор: АТВ
  • 31.07.2023. 11:16

Uprkos pozitivnom mišljenju ministarstva energetike i rudarstva u vezi sa dodajelom koncesija preduzeću “Drvo-Export” iz Teslića za eksploataciju uglja, lignita na lokalitetu Bistrica, kod Prijedora nezadovoljni mještani nekoliko puta organizovali su proteste i blokirali put pokušavajući da spriječe  otvaranje rudnika u tom selu.

Iako iz nadležnih institucija dolaze uvjerenja da ne postoje prepreke u dodjeli koncesija, mještani tvrde drugačije.

Mještani navode da budući koncesionari rade nelegalo i strahuju da će  se eksploatacijom lignita zagaditi zemlja i vazduh, učiniti život nemogućim i ugroziti poljoprivredna gazdinstva.

Međutim, istina bi mogla da bude skrivena u ličnim interesima pojedinih mještana Bistrice, koji su u otvaranju rudnika kroz uslovljavanje vidjeli priliku za njihovo ostvarivanje.

Tako se među zahtjevima onih koji su najglasnije ustali protiv otvaranja rudnika našao i imenovanje supruge mještana na funkciju direktora jedne zdravstvene ustanove u Prijedoru.


Srbi prevareni: Sve platili još u martu, pa ostali bez smještaja, a evo šta je uradila vlasnica apartmana!

Srbi prevareni: Sve platili još u martu, pa ostali bez smještaja, a evo šta je uradila vlasnica apartmana!

Pored toga, prema riječima našeg izvora uz sela, pojedini učesnici protesta davno su se odselili iz Bistrice, ali su aktuelnu situaciju iskoristili za povratak i manipulaciju komšijama radi ličnih interesa.

Dodaju da je  Svetozar Vučkovac odbio donaciju investitora koji su kupili rudnik za obnovu i ulaganje u selo, te da je zahtjevao da se novac isplati njemu lično u gotovini.

Naš izvor dalje tvrdi da je Svetozar Vučkovac i ranije slične donacije prisvajao sebi, te da je selo ostalo bez obećanih investicija.

“Svetozar Vučkovac je sklon prevarama i policija ga sumnjiči da je ranije dobijao donacije i to desetine hiljada maraka na račun omladinske organizacije ‘Mladost Bistrica’, ali niko nikada nije vidio ni marku od toga. Da li je tačno da je Svetozar Vučkovac dobio u 20.000 KM od Puteva Republike Srpske da uloži u Bistricu i da niko nikada nije vidio niti uložio ni marku?”, navodi naš izvor.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.