Страх од тероризма

Будно се прати ситуација у БиХ након велике полицијске рације

  • Извор: ХРТ
  • 25.10.2023. 07:56

Након велике полицијске рације у мигрантском кампу код Сарајева - будно се прати ситуација у БиХ. Уведене су јаче безбједносне мјере, а европски медији упозоравају - на подручју Балкана д‌јелује око 20 екстремистичких џихадистичких ћелија, којима је циљ извести терористичке нападе.

Декан Филозофског факултета у Мостару Дражен Барбарић гостовао је у Дневнику ХТВ-а те говорио о ситуацији у БиХ.

Барбарић се осврнуо на хапшења у Сарајеву те рекао како би се на прву могло рећи да се ради о показној вјежби у Босни и Херцеговини с обзиром на промијењени контекст политика европских држава и ЕУ-а око миграната те јавног наратива.

- Ради се о томе да БиХ себе прикаже као марљивог ученика Европске уније, додао је Барбарић.

Нешић: Мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво

Нешић: Мјере безбједности у БиХ подигнуте на виши ниво

Истакнуо је како овако децентрализован систем може бити врло ефикасан у смислу оперативног д‌јеловања.

- Под претпоставком да постоји политичка воља и функционални политички оквир д‌јеловања таквог децентрализованог система. Ако имате политичке актере који задржавају приљев илегалних миграната у БиХ, у том случају ни најцентрализованији полицијски систем не може помоћи, рекао је.

"Клице потенцијалне радикализације"

Познато је да се дио држављана БиХ, који се борио на страни ИСИЛ-а, вратио у земљу. 

- У тренутку кад имате десетине или стотине повратника, грађана БиХ, који су били учесници тог најмонструознијег пројекта зла у 21. вијеку, кад се врате, као грађанин БиХ имате осјећај нелагоде. Њихова реинтеграција у друштво одвија се у потпуној тами. Они се нису вратили у БиХ јер су доживјели просвјетљење, него јер је ИСИЛ поражен. Та идеја која је била у њима, није угасла. Они остају као клице потенцијалне радикализације, рекао је Барбарић.

Страх од исламског тероризма тресе Европу; Жупљанин: Можемо очекивати пријетње у БиХ

Страх од исламског тероризма тресе Европу; Жупљанин: Можемо очекивати пријетње у БиХ

"Права адреса за рјешавање овог проблема није Сарајево, него Анкара"  

Сматра како је БиХ због безвизног режима закомпликовала је живот по питању илегалних миграција.

- Само дио тих људи слијеће у БиХ преко безвизних режима. Најзначајнији дио илегалних миграната пролази кроз БиХ - Балканском рутом. Они су ушли преко тла ЕУ-а у БиХ. Права адреса за рјешавање овог проблема није Сарајево, него Анкара. Вањске границе Европске уније не бране се у Цазину, Бихаћу, Тузли или Блажују. Бране се на обалама Егејског мора у договору са службеном Анкаром, рекао је.

Потенцијална безбједносна пријетња у БиХ

Терористички чин Хамаса, каже Барбарић, показао је дубоку подијељеност друштва у БиХ, која није искључиво национална.

- Ови догађаји су показали да смо се разврстали у два супарничка табора. Највећи заговорници грађанске државе у БиХ, тражили су у почетку лакше околности и легитимацију терористичких д‌јеловања Хамаса. Данас су сврстани на пропалестинску страну са страшном ароганцијом, дискредитацијом и агресивним вербалним нападима на све појединце и институције који се с њима не слажу. То је потенцијална безбједносна пријетња у БиХ, закључио је.

Око 300 полицајаца

Око 300 полицајаца "упало" у Прихватни центар у Блажују

У Босни и Херцеговини посљедњих дана степен сигурности подигнут је на виши ниво. Полиција претражује мигрантске кампове. 

- Наслиједили смо неке проблеме који говоре о јако слабо организованој граничној служби. Недостаје стотине људи да бисмо квалитетно покрили граничне прелазе, али ту причу о мигрантима можемо рјешавати само заједно. Мигранти не долазе из Босне и Херцеговине, нагласио је Елмедин Конаковић, министар вањских послова БиХ.

Нешић: Спремни смо респресивно дјеловати ако има пријетњи тероризмом

Нешић: Спремни смо респресивно дјеловати ако има пријетњи тероризмом

-У вријеме кад смо ми упозоравали да нису мигранти, заправо само избјеглице, већ војно способни мушкарци од 24 до 34 године и да њихов дакле реално постоји и други циљ њиховог одласка, тада смо проглашени радикалним научницима чији су резултати истраживања заправо обједињени, а сада се показују тачни, истакао је Санди Диздаревић, стручњак за тероризам и сигурност из Мостара.

Конаковић уз то упозорава и да су мигранти који улазе у БиХ, већ били на тлу ЕУ-а. 

- Они долазе преко Босне и Херцеговине, али улазе негд‌је у Европску унију прво, па онда долазе у Босну и Херцеговину, тако да је то важно нагласити, рекао је Конаковић.

Убијени на дужности, у сачекушама, тероризму: Ово су убијени полицајци у БиХ

Убијени на дужности, у сачекушама, тероризму: Ово су убијени полицајци у БиХ

На подручју Балкана д‌јелује двадесет екстремистичких џихадистичких ћелија с циљем терористичких напада диљем Европе, упозоравају еуропски медији. Познато је да у Босни и Херцеговини такође д‌јелују изузетно снажне џихадистичке организације. То су углавном повратници с ратишта у Сирији и Ираку, који регрутују нове чланове и међу мигрантима који пролазе балканском рутом према западној Европи.

- Можемо то на неки начин очекивати, али морамо бити спремни да то све предухитримо, да се то не догоди. Свјесни смо опасности, свјесни смо одакле опасност долази и вјерујете ми да будно мотримо на те људе и на те организације тако да вјерујемо да неће бити никаквих непредвиђених дешавања унутар БиХ, нагласио је Ненад Нешић, министар безбједности БиХ.

Спрема се нови терористички напад? Затрашујући позив Ал-Каиде и ИСИС-а

Спрема се нови терористички напад? Затрашујући позив Ал-Каиде и ИСИС-а

Међу њима посебно се истиче терористичка мрежа Балкански лавови, чији је циљ, како пишу поједини талијански медији, оснажити рубна подручја тог покрета и покренути нове терористичке акције у Еуропи.

(ХРТ)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм