Суд БиХ

Самарџија намјеравао напасти породицу инспектора МУП-а Српске? Погледајте дио рочишта

  • Извор: АТВ
  • 13.12.2023. 19:40

У Суду БиХ данас је одржано рочиште за одређивање притвора Младену Самарџији, који је ухапшен прекјуче на Јахорини. Он се сумњичи за организовани криминал у вези са кријумчарењем веће количине тешких дрога са подручја Јужне Америке и Европе у БиХ.

Самарџија је означен као један од најтраженијих бјегунаца у Европи.

Тужиоци Дубравко Чампара и Ћазим Хасаспахић на данашњем рочишту су истакнули како остају код писаног приједлога за одређивање притвора за осумњиченог Самарџију.

Тужилаштво је, како се то могло чути од тужиоца Чампаре, притвор тражило због опасности од бјекства, бојазни да ће ометати истрагу утицајем на свједоке или саучеснике, те прикривањем доказа, као и због опасности од понављања кривичног дјела.

Како је Самарџија уживао слободу у БиХ?

Како је Самарџија уживао слободу у БиХ?

Навели су како су Суду БиХ доставили већи број доказа, док су одбрани, због заштите истраге, у овој фази послали тек мањи дио, те да ће их доставити "чим се створе услови".

Између осталог, навели су како је Самарџија, који је иначе рођен у Словенији, из те земље побјегао 2021. године када су му ухапшене "колеге" због трговине дрогом и да је тада дошао у БиХ те прибавио држављанство.

Иако је Словенија расписала међународну потјерницу за њим, он није испоручен. Раније је већ одслуживао затворску казну у Словенији гдје је имао телефон и Скај апликацију преко које је продавао дрогу по Европи.

Kазали су и како су колеге и Словеније послале велики број доказа и оперативних информација ко је и шта ради Самарџија. Такође, одређени број доказа, додају, доставио је и Европол те су затражили отварање истражних радњи.

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

Тужилац Чампара навео је и како Самарџија има организовану криминалну групу у којој су особе од раније познате истражним органима, а које су у бјекству. Наводно, Самарџија је робу набављао у Словенији те је довозио у БиХ.

Такође, речено је и да постоје транскрипти Самарџијиних разговора те да је преслушана аудиоконверзација у којој се чује да је имао намјеру напасти породицу инспектора Управе за организовани и тешки криминал МУП-а Републике Српске што их је, навели су, посебно забринуло.

Нагласили су и како свједоци неће свједочити из страха, те да Самарџија располаже и енормним количинама новца.

„Искључиво се бави прометом опојних дрога на територији Европске уније, укључујући и БиХ. Kада је ухапшен у Источном Сарајеву код њега је пронађено 50.000 евра“, казао је Чампара, те се касније исправио и рекао да се ради о 80.000 евра.

Нови детаљи акције

Нови детаљи акције "Токио", ево шта је још пронађено осим новца и оружја

Додато је и да му је приликом хапшења пронађено и пет мобилних телефона и већа количина новца. Рекао је и како Самарџија посједује "најскупља возила у БиХ", а да нема радни однос и извор новца.

„Биће му одузет и апартман на Јахорини“, казао је тужилац.

За крај је истакнуто како ће засигурно поновити кривично дјело неовлаштеног промета опојним дрогама.

Одбрана је навела како су упознати са приједлогом те да, с обзиром на то да им нису достављени докази, не могу рећи "шта је тачно, а шта није".

Међутим, Самарџијина адвокатица Душка Богојевић навела је како 90 одсто ствари наведених у приједлогу за одређивање притвора није тачно.

Њима је, каже, достављен као доказ "само један папир који није ни овјерен".

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Са Самарџијом на Јахорини приведена и Тијана Тегелтија

Бранилац није хтјела улазити у дио везан за апликацију Скај, казавши како ће се о томе накнадно изјашњавати. Она у цијелости спори основану сумњу као општи услов за одређивање притвора.

„Гдје је та силна дрога о којој говори тужилаштво? Чиме се доказује да је пријетио инспекторима?“, нека су од питања Самарџијиног адвоката.

Kако је рекла, уколико има доказа, неће сигурно сједити на главним претресима, него би "трчали" да потпишу споразум.

Неспорна је, каже, потјерница из Словеније, али ту нема основа за одређивање притвора Самарџији, јер он из БиХ не може побјећи.

Она је казала и како приликом хапшења Самарџије на Јахорини "није пронађена већа количина новца већ 1.000 KМ".

Свјесни су, како је додала, да ће му бити одређен једномјесечни притвор и да немају силних приговора у том дијелу, али су затражили да се након тога он пусти уз одређене мјере забране или у кућни притвор до окончања истраге.

Самарџија предат Тужилаштву БиХ

Самарџија предат Тужилаштву БиХ

Навела је и како је доказ о поријеклу 80.000 KМ достављен Тужилаштву. Тужилац је касније појаснио да имају свједока који тврди супротном пренио је Фактор.

У судници се обратио и Самарџија.

„Сам сам се преп'о себе. K'о да нисам ја“, казао је он реферишући се на излагање Тужилаштва.

Поручио је да није никога убио, нити је коме дијете дирао говорећи о пријетњама инспектору.

Судија Мирсад Стрика поручио је одбрани да сарађује са Тужилаштвом, а оптуженом је казао:

„Можда се не препознајете, али то ће се показати за неколико мјесеци. Не можемо на једном рочишту ријешити ситуацију“.

Суд ће се, како је закључио, писмено очитовати о приједлогу за одређивање притвора.

У наставку погледајте видеозапис дијела рочишта који је одабрао и медијима доставио Суд БиХ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)