Истраживања

Да ли је пилећа супа заиста лијек за прехладу или је то само мит?

  • Извор: Б92
  • 06.11.2023. 20:32

Када почне кијавица, многи се куну у тањир супе или у неки биљни чај. Да ли је то стварно лијек за прехладу?

Истраживања показују да је укус кључан за љековита својства пилеће супе. Пацијенти са обољењима горњих дисајних путева углавном једу мање или уопште не једу, зато што акутне болести изазивају инфламаторни одговор који смањује апетит. А ако не једемо, не уносимо храну која нам је потребна, да бисмо се опоравили.

Доктор Колби Тиман, дијететичар на Универзитету у Дејтону, тврди да оно што пилећој супи даје посебан укус је "умами", пета категорија осјећаја укуса, поред слатког, сланог, киселог и горког. Често се описује као да има „месни“ укус.

Како наглашава др Тиман, цијела прича о пилећој супи има врло смисла, јер су аминокиселине градивни блокови протеина, а аминокиселина глутамат се налази у храни са "месним“ укусом. Међутим, није сва храна која има овај укус месо или живина; имају га и сир, печурке, месо и соја сос.

Резултати истраживања указују да умами укус, који има пилећа супа, може да подстакне апетит. Учесници једне студије изјавили су да су осјетили глад послије прве кашике супе.

Друга истраживања говоре да месни укус побољшава варење хранљивих материја. Када наш мозак осјети умами преко рецептора укуса на језику, тијело активира дигестивни тракт да лакше апсорбује протеине.

Ово аутоматски утиче на смањење гастроинтенстиналних проблема. Иако већина људи не повезује инфекцију горњих дисајних путева са стомачним тегобама, истраживања су открила да код д‌јеце вирус грипа повећава бол у стомаку, мучнину, повраћање и симптоме дијареје.

Смањење упала и запушен нос

Упала је природни одговор тијела на повреду или болест; упала се јавља када бијела крвна зрнца мигрирају до упаљеног ткива како би помогле у исцјељењу. Када се овај упални процес јавља у горњим дисајним путевима, резултира прехладом, а ту су одмах и запушен нос или нос који цури, кијање, кашљање.

Али ако постоји мања активност бијелих крвних зрнаца у носу ће се створити мања упала.

Интересантно је да истраживање показује да пилећа супа заправо може да смањи број бијелих крвних зрнаца која путују до упаљеног ткива. То ради тако што директно инхибира способност неутрофила, врсте бијелих крвних зрнаца, да путују до запаљеног ткива.

Кључни састојци

Да бисте заиста разумјели умирујуће и љековито дејство пилеће супе, важно је да знате које састојке треба да користите.

Важно је да користите пилетину која тијелу пружа потпун извор протеина за борбу против инфекције. Поврће обезбјеђује разноврсне витамине, минерале и антиоксидансе. Резанци су ту да дају тијелу угљене хидрате, који су важни за енергију и бржи опоравак.

Ако у супу додате бибер и бијели лук, ти састојци ће омекшати слуз.

Сама супа, је одличан електролит, што је веома важно ако прехлађена особа има температуру.

Укратко, најновија наука сугерише да пилећа супа, иако није апсолутан лијек за прехладу и грип, заиста помаже у исцјељењу.

Чини се да су наши стари ипак у праву.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.