Повратак Туска

Промјена у Пољској ће се одразити и на Украјину

  • 11.12.2023. 19:49

Влада пољског премијера Матеуша Моравјецког изгубила је у понедјељак повјерење на гласању у парламенту, окончавши владавину његове националне конзервативне странке послије осам година на власти, јавља "Euronews".

Неколико сати касније, парламент је лидера центристичке партије Доналда Туска изабрао за премијера, отварајући пут новој проевропској влади послије осам година бурне национално конзервативне владавине Партије права и правде (ПиС).

Туск постаје премијер скоро два мјесеца након националних избора на којима је побиједила коалиција партија од љевичарских до умјерено конзервативних. Странке су се кандидовале на одвојеним изборима, али су обећале да ће радити заједно под Тусковим вођством на обнављању демократских стандарда и побољшању веза са савезницима.

Готово половина Американаца сматра да САД троши превише на помоћ Украјини

Готово половина Американаца сматра да САД троши превише на помоћ Украјини

Влада пољског премијера Матеуша Моравјецког изгубила је гласање о повјерењу у парламенту раније у понедјељак, окончавши владавину његове националне конзервативне странке послије осам година на власти.

Гласање је отворило пут већини у парламенту да изабере Доналда Туска, центристу, за премијера, улогу коју је имао већ од 2007-2014.

Транзицију је неколико недјеља одложио пољски предсједник Анџеј Дуда, који је одлучио да своје политичке савезнике задржи на функцији што је дуже могуће.

Украјинска тврђава пред падом - Застава Русије подигнута у Марјинки!

Украјинска тврђава пред падом - Застава Русије подигнута у Марјинки!

Колективни гнијев против владајућег ПиС-а довео је до рекордног одзива у тој централноевропској земљи, при чему су десничарски популисти оптужени да су дуго нагризали демократију у земљи и репродуктивна права жена док су циљали на пољску ЛГБТ заједницу.

Очекивања су, међутим, од долазеће владе огромна. Плус популистички националисти ће остати моћна опозициона снага и наставити да контролишу неколико државних институција.

"Нова влада ће морати да се бори сваки дан јер ПиС... неће одустати и наставиће да се бори", рекао је политички аналитичар Јарослав Куис за новинску агенцију АФП.

"Биће то баража" прије него брза промјена, тврди он, јер је ПиС широм државе именовао савезнике у правосуђу иу политичким тијелима која аналитичари називају "пауковом мрежом".

Бајден: Ако Путин заузме Украјину, америчке трупе ће се борити против руских

Бајден: Ако Путин заузме Украјину, америчке трупе ће се борити против руских

Предсједник Дуда - чији предсједнички мандат траје до 2025. године - може да искористи своје право вета на законе које је усвојио парламент. Он је савезник ПиС-а.

Промјена власти има импликације и на Украјину и ЕУ.

Очекује се да ће Туск, бивши лидер ЕУ, побољшати положај Варшаве у Бриселу. Његово вођство ће ојачати центристичке, про-ЕУ снаге у вријеме када евроскептици, као што је Герт Вилдерс у Холандији, јачају.

Апел из Њемачке: Украјинце вратити кући, само код нас их има за 10 дивизија!

Апел из Њемачке: Украјинце вратити кући, само код нас их има за 10 дивизија!

Одлазећа националистичка влада Пољске је у почетку била један од најјачих савезника Кијева након што је Русија напала Украјину прошле године. Међутим, везе су се погоршале јер је економска конкуренција украјинских произвођача хране и камионџија разбјеснила Пољаке који кажу да им је живот угрожен.

Блокада пољских камионџија на граници са Украјином убраја се у многе проблеме са којима ће Туск морати одмах да се позабави.

Наредни дани биће препуни политичких корака које диктира Устав.

Шта се деси са Украјином?

Шта се деси са Украјином?

Алијанса предвођена Туском освојила је јасну већину мјеста на изборима 15. октобра, али је предсједник Дуда дао садашњем премијеру Матеушу Моравјецком прву шансу да формира владу, што се широко сматра тактиком одлагања.

ПиС је искористила ова два додатна мјесеца власти "да се ојача институционално и финансијски", рекао је аналитичар Куис.

Десничари су поставили своје представнике на чело различитих институција, са често неопозивим мандатима, уз национално тужилаштво и око 150 нових судија.

Моравјецки је у понедјељак Сејму, пољском парламенту, представио нову владу, након чега је услиједило гласање о повјерењу које је изгубио.

Америка задала Украјини најјачи ударац од почетка рата

Америка задала Украјини најјачи ударац од почетка рата

Састављена од Грађанске коалиције (центриста), Трећег пута (Демохришћана) и Левице, Тускова коалиција има 248 посланика, у поређењу са 194 из ПиС-а и 18 других из Конфедерације (крајње десно).

Након интензивних преговора између потенцијалних коалиционих партнера, кабинет је већ договорен.

Туск намјерава да може да представља своју земљу на сљедећем европском самиту, у четвртак и петак у Бриселу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина