Povratak Tuska

Promjena u Poljskoj će se odraziti i na Ukrajinu

  • 11.12.2023. 19:49

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog izgubila je u ponedjeljak povjerenje na glasanju u parlamentu, okončavši vladavinu njegove nacionalne konzervativne stranke poslije osam godina na vlasti, javlja "Euronews".

Nekoliko sati kasnije, parlament je lidera centrističke partije Donalda Tuska izabrao za premijera, otvarajući put novoj proevropskoj vladi poslije osam godina burne nacionalno konzervativne vladavine Partije prava i pravde (PiS).

Tusk postaje premijer skoro dva mjeseca nakon nacionalnih izbora na kojima je pobijedila koalicija partija od ljevičarskih do umjereno konzervativnih. Stranke su se kandidovale na odvojenim izborima, ali su obećale da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom na obnavljanju demokratskih standarda i poboljšanju veza sa saveznicima.

Gotovo polovina Amerikanaca smatra da SAD troši previše na pomoć Ukrajini

Gotovo polovina Amerikanaca smatra da SAD troši previše na pomoć Ukrajini

Vlada poljskog premijera Mateuša Moravjeckog izgubila je glasanje o povjerenju u parlamentu ranije u ponedjeljak, okončavši vladavinu njegove nacionalne konzervativne stranke poslije osam godina na vlasti.

Glasanje je otvorilo put većini u parlamentu da izabere Donalda Tuska, centristu, za premijera, ulogu koju je imao već od 2007-2014.

Tranziciju je nekoliko nedjelja odložio poljski predsjednik Andžej Duda, koji je odlučio da svoje političke saveznike zadrži na funkciji što je duže moguće.

Ukrajinska tvrđava pred padom - Zastava Rusije podignuta u Marjinki!

Ukrajinska tvrđava pred padom - Zastava Rusije podignuta u Marjinki!

Kolektivni gnijev protiv vladajućeg PiS-a doveo je do rekordnog odziva u toj centralnoevropskoj zemlji, pri čemu su desničarski populisti optuženi da su dugo nagrizali demokratiju u zemlji i reproduktivna prava žena dok su ciljali na poljsku LGBT zajednicu.

Očekivanja su, međutim, od dolazeće vlade ogromna. Plus populistički nacionalisti će ostati moćna opoziciona snaga i nastaviti da kontrolišu nekoliko državnih institucija.

"Nova vlada će morati da se bori svaki dan jer PiS... neće odustati i nastaviće da se bori", rekao je politički analitičar Jaroslav Kuis za novinsku agenciju AFP.

"Biće to baraža" prije nego brza promjena, tvrdi on, jer je PiS širom države imenovao saveznike u pravosuđu iu političkim tijelima koja analitičari nazivaju "paukovom mrežom".

Bajden: Ako Putin zauzme Ukrajinu, američke trupe će se boriti protiv ruskih

Bajden: Ako Putin zauzme Ukrajinu, američke trupe će se boriti protiv ruskih

Predsjednik Duda - čiji predsjednički mandat traje do 2025. godine - može da iskoristi svoje pravo veta na zakone koje je usvojio parlament. On je saveznik PiS-a.

Promjena vlasti ima implikacije i na Ukrajinu i ЕU.

Očekuje se da će Tusk, bivši lider ЕU, poboljšati položaj Varšave u Briselu. Njegovo vođstvo će ojačati centrističke, pro-ЕU snage u vrijeme kada evroskeptici, kao što je Gert Vilders u Holandiji, jačaju.

Apel iz Njemačke: Ukrajince vratiti kući, samo kod nas ih ima za 10 divizija!

Apel iz Njemačke: Ukrajince vratiti kući, samo kod nas ih ima za 10 divizija!

Odlazeća nacionalistička vlada Poljske je u početku bila jedan od najjačih saveznika Kijeva nakon što je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. Međutim, veze su se pogoršale jer je ekonomska konkurencija ukrajinskih proizvođača hrane i kamiondžija razbjesnila Poljake koji kažu da im je život ugrožen.

Blokada poljskih kamiondžija na granici sa Ukrajinom ubraja se u mnoge probleme sa kojima će Tusk morati odmah da se pozabavi.

Naredni dani biće prepuni političkih koraka koje diktira Ustav.

Šta se desi sa Ukrajinom?

Šta se desi sa Ukrajinom?

Alijansa predvođena Tuskom osvojila je jasnu većinu mjesta na izborima 15. oktobra, ali je predsjednik Duda dao sadašnjem premijeru Mateušu Moravjeckom prvu šansu da formira vladu, što se široko smatra taktikom odlaganja.

PiS je iskoristila ova dva dodatna mjeseca vlasti "da se ojača institucionalno i finansijski", rekao je analitičar Kuis.

Desničari su postavili svoje predstavnike na čelo različitih institucija, sa često neopozivim mandatima, uz nacionalno tužilaštvo i oko 150 novih sudija.

Moravjecki je u ponedjeljak Sejmu, poljskom parlamentu, predstavio novu vladu, nakon čega je uslijedilo glasanje o povjerenju koje je izgubio.

Amerika zadala Ukrajini najjači udarac od početka rata

Amerika zadala Ukrajini najjači udarac od početka rata

Sastavljena od Građanske koalicije (centrista), Trećeg puta (Demohrišćana) i Levice, Tuskova koalicija ima 248 poslanika, u poređenju sa 194 iz PiS-a i 18 drugih iz Konfederacije (krajnje desno).

Nakon intenzivnih pregovora između potencijalnih koalicionih partnera, kabinet je već dogovoren.

Tusk namjerava da može da predstavlja svoju zemlju na sljedećem evropskom samitu, u četvrtak i petak u Briselu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.

  • 23:30 Noćni program

    Noćni program