Сексуално злостављање

Скандал у америчкој војсци, доктору пријети 330 година затвора

  • Извор: Аваз
  • 25.02.2024. 08:58

Војни љекар Мајкл Стокин суочава се са 50 тачака оптужнице за недолично сексуално понашање. Бројни амерички медији, који прате суђење у Вашингтону, већ су га прозвали највећим војним кривичним прогоном за сексуално злостављање.

Тридесетосмогодишњи Стокин оптужен је да је сексуално злостављао 41 мушког пацијента док је радио као анестезиолог у војној болници Мадиган, смјештеној унутар Заједничке базе Луис Мекорд у Вашингтону, једној од највећих војних база у САД.

Инциденти почели 2019. године

Најранији инциденти, који укључују неприкладно додиривање пацијената, почели су крајем 2019. и наставили се до 2022. године. Многи случајеви укључивали су додиривање гениталија пацијената, а оптужени је наводно покушао да прикрије сексуално злостављање лажно тврдећи да додиривање има "медицинску сврху".

Приказ полних органа у уџбенику за шести разред изазвао скандал

Приказ полних органа у уџбенику за шести разред изазвао скандал

Очекивало се да ће се Стокин изјаснити да није крив за оптужбе, али он је одлучио да одложи изјашњавање на првом саслушању. Роберт Каповила, адвокат оптуженог љекара, позвао је јавност да се суздржи од изрицања пресуде док се случај не заврши.

- Намјеравамо да се боримо против сваке поједине оптужбе док порота не донесе пресуду. До тада се искрено надамо да је војска САД у потпуности бити спремна да поштује уставна права војника Стокина у свакој фази овог процеса, унутар и ван суднице. Позивамо све да задрже отворен ум, да упамте да се Стокин сматра невиним и да схвате да ова борба тек почиње - рекао је адвокат.

Корупционашки скандал у Њемачкој: Украјинцима послали преплаћена и слабо оклопљена борбена возила?

Корупционашки скандал у Њемачкој: Украјинцима послали преплаћена и слабо оклопљена борбена возила?

Двојица бивших Стокинових пацијената у ексклузивним интервјуима за ЦБС Њуз описала су како је војни доктор издао њихово повјерење. Обојица су испричала своја свједочанства анонимно, због страха од одмазде.

Неприкладно додиривање

Оба мушкарца, који су сада у пензији, описали су да су посјећивали Стокина због физичког бола. Кад би завршили сами с љекаром у соби, били су замољени да се скину, а он би им затим прегледао доњи дио тијела и генитално подручје, неприкладно их додирујући.

Један од мушкараца, пензионисани наредник 1. класе који је потражио љекарску помоћ на темељу препоруке за лијечење артритиса у раменима, рекао је да је прво био "веома збуњен" Стокиновим темељним прегледом.

Скандал у Бијељини: У службеном возилу фотографисао голу жену

Скандал у Бијељини: У службеном возилу фотографисао голу жену

- Ја и доктор Стокин остали смо сами у соби. Прво ми је прегледао рамена, а затим ме замолио да устанем, спустим панталоне и подигнем огртач. Лице др. Стокина било је у нивоу мојих препона и почео је да ми дира гениталије - рекао је бивши Стокинов пацијент.

Други пензионисани војник рекао је да га је Стокин сексуално злостављао у три наврата и описао слично искуство добијања "алтернативне процјене".

Обојица су рекли да је то искуство на њих оставило дубоке емоционалне ожиљке.

Фудбалер Бордоа у индуцираној коми

Фудбалер Бордоа у индуцираној коми

- Нисам могао да се натјерам да причам о томе што ми се догодило чак ни са својом супругом. Било ми је јако неугодно - рекао је војник.

Обојица кажу да намеравају да свједоче на војном суду 7. октобра.

- Емотивно је, то није нешто на шта сам навикао - рекао је војник о предстојећем сведочењу.

Доктор суспендован

- Могу се носити с пуно ствари. Могу се носити с љутњом, могу се носити с борбом, али емоције и такве ствари, то је лично - рекао је.

У септембру су двије Стокинове жртве, једна у пензији, а друга још активна у служби, оптужиле су војску и Министарство одбране за немар јер нису спријечили наводно злостављање.

Нова побједа Трампа на републиканским изборима: Поразио Хејли у њеној матичној држави

Нова побједа Трампа на републиканским изборима: Поразио Хејли у њеној матичној држави

- Чињеница да је др. Стокин могао да злоставља толико пацијената увјерљив је доказ да је војска била немарна у надзирању доктора - тврди Кристин Дан, која заступа двојицу војника.

Истрага ће остати отворена током суђења, а Од‌јељење за криминалистичку истрагу војске САД спровешће даљу истрагу ако се појаве додатне жртве.

У међувремену, Стокин је суспендован и не може да прима пацијенте, али његова љекарска лиценца још је активна, према бази података Министарства здравља савезне државе Вашингтон.

Стравична несрећа код Грачанице, погинула жена

Стравична несрећа код Грачанице, погинула жена

Тужиоци су рекли да ће "наставити да процјењују "хоће ли тражити истражни затвор на темељу потенцијалне опасности да би Стокин могао да побјегне или почини даље непримјерено понашање."

Буде ли проглашен кривим, Стокин би се могао суочити с казном затвора и нечасним отпустом. Буде ли осуђен према свим тачкама оптужнице, Стокин би могао да добије казну затвора у трајању од 330 година, ако би се казне служиле узастопно.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.