Осврт Републичког центра за истраживање рата

"Пораст антисемитизма у друштву босанских муслимана"

  • Извор: АТВ
  • 05.11.2023. 13:43

Пораст антисемитизма у друштву босанских муслимана чак је и сарајевском медијском естаблишменту постало готово немогуће да игнорише. Додају да су чак и прије избијања рата између Хамаса и Израела у октобру 2023. године у Сарајеву редовно биљежени докази видљивог повећањa готово "ноншалантног антисемитизма".

Ово стоји у осврту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на кризу у Гази и поновну појаву антисемитизма у БиХ.

Као примјер наводе 26. октобар 2023. године, када је сарајевски Дневни аваз објавио чланак у чијем наслову се тврди сљедеће: „Сарајевски Јевреји у страху: Незапамћен ниво антисемитизма присутан у Босни и Херцеговини”, а након што је церемонија обиљежавања годишњице Кристалне ноћи у Сарајеву морала бити отказана из безбједносних разлога.

"Доласком исламистичког покрета Алије Изетбеговића на власт антисемитизам све видљивији"

"Чак и прије избијања рата између Хамаса и Израела у октобру 2023. године у Сарајеву су редовно биљежени докази видљивог повећањa готово ноншалантног антисемитизма. У посљедњих неколико година, школе и улице у Сарајеву преименоване су у 'у част' исламистичких фашистичких колаборациониста из Другог свјетског рата, као што су Хусеин Ђозо и Мустафа Бусулаџић“, подсјећа се у осврту.

У јануару 2023. године, вандали су нацртали кукасти крст на амблему Израелске привредне коморе у Сарајеву. У својој осуди инцидента, предсједник организације Амир Грос Камири објавио је саопштење у ком је рекао да су „недавни злочин из мржње и слике нацистичких симбола преко заставе јеврејске државе дубоко забрињавајући и представљају упозорење..”

У мају 2023. године, на екскурзији једне основне школе током које је организован обилазак хришћанских, јеврејских и муслиманских богомоља у сарајевском Старом граду, један број ученика није ушао у јеврејску синагогу јер су им то родитељи забранили, стоји даље.

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

Ово су улази у Хамасове подземне тунеле: Израелска војска објавила шта је открила

"У јуну 2023. године, отказан је покушај обиљежавања Дана државности Израела у Сарајеву. Организатори манифестације, Израелска привредна комора у БиХ и нерезидентнa израелскa амбасадорка у БиХ Галит Пелег, отказали су догађај након што је градоначелница Сарајева Бењамина Карић одбила да сарајевска Вијећница буде освијетљена бојама израелске заставе, јер, како је рекла, није хтјела да 'вријеђа осјећаје грађана Сарајева''', наводи се у осврту Републичког центра за истраживање рата.

Додају да је Хамасов напад на Израел 7. октобра ове године покренуо нови талас антисемитизма у дијеловима Босне и Херцеговине који су насељени муслиманима.

„Сарајевски званичници пажљиво су одмјеравали своје реаговање на актуелну кризу, трудећи се да не критикују Хамас, него Израел. На примјер, градоначелница Сарајева Карић, увијек опрезна да не увриједи муслимански сензибилитет у граду, јавно је осудила чињеницу да је „лицемјерно осуђивати само напад Хамаса на Израел, а не осудити све што се дешавало прије тога“.

БиХ гласала против антинацистичке резолуције

БиХ гласала против антинацистичке резолуције

Реагујући на њене двосмисленостим и замагљивања, израелска амбасадорка Пелег је на платформи Икс Карићки поставила питање: ''Ако подржавате Палестинце, зашто не осудите Хамас?''

Директнији примјер антиизраелског жара који је евидентан у Сарајеву био је коментар Златана Бегића, колеге Жељка Комшића, хрватског члана Предсједништва БиХ који је 95% гласова добио од муслимана. У објави на платформи Бегић је написао: „Пред лицем читавог свијета терористичка израелска власт проводи геноцид над народом Палестине. САД, Велика Британија, Француска, Њемачка и други, да ли сте свјесни да сте криви једнако као и Израел?”

Међутим, пише у овом осврту, чак и њега надмашио je сам Комшић, који је имао у јавности и дипломатији готово незамисливу размјену ставова са израелским амбасадором Пелеговом. Након што је Комшић у интервјуу рекао да се напад Хамаса на Израел мора посматрати ''у контексту'', Пелегова му одговорила питањем: ''У ком контексту, господине Комшићу? У контексту ИСИЛ-а? У контексту Аушвица? Који контекст даје легитимитет мучењу мале дјеце? Да отимају баке? Да убијају бебе у њиховом кревету?''

Цвијановић: Сваки рат и страдање су ужасни, а у БиХ се брига за људски живот зачас претвори у мржњу и навијачку акцију

Цвијановић: Сваки рат и страдање су ужасни, а у БиХ се брига за људски живот зачас претвори у мржњу и навијачку акцију

На то је Комшић одговорио са чак и њему несвојственом жестином. Комшић је израелској амбасадорки одговорио тако што ју је назвао ''злонамјерном, изманипулираном лажљивом будалом''.

Нападу на израелску амбасадорку придружио се и Ријад Ахметовић, предсједник Форума младих Круга 99, најистакнутије сарајевске интелектуалне организације. 

Међутим, до можда најупечатљивијег излива антиизраелског и антисемитског расположења у БиХ посљедњих мјесеци дошло је на демонстрацијама подршке Хамасу / Палестини у Сарајеву 22. октобра 2023. године, на којима је било окупљено неколико хиљада људи. Присутни су махали заставама ИСИЛ-а, Палестине и такозване Армије БиХ, а бројни транспаренти антисемитског садржаја били су видљиви у маси, констатује се у Осврт Републичког центра на кризу у Гази и поновну појаву антисемитизма у БиХ.

Пристојност

Пристојност "на нивоу": Комшић амбасадорку Израела назвао будалом

„Важно је напоменути да тренутни пораст антисемитског расположења и дјеловања у Босни и Херцеговини преовладава само у дијеловима државе који су насељени муслиманима. На хрватским и српским просторима влада битно другачија атмосфера. У Републици Српској, на примјер, током протеклих петнаест година политички лидери улажу здружене напоре на развијању веза са Израелом и подржавају израелске интересе на међународним форумима. Јерусламе пост, је, на примјер, описао Републику Српску као 'најбољег пријатеља Израела у Европи''', наглашава се у осврту.

Комплетан осврт Републичког центра за истраживање рата, ратних зличина и тражење несталих лица доступан је на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.