Semberija

Prinosi lubenice upola manji od prosjeka

  • Извор: РТРС
  • 23.07.2023. 19:57

Ovogodišnji prinosi lubenice u Semberiji upola su manji od prosjeka. Iako su sve poslove obavili na vrijeme i primjenili sve potrebne agrotehničke mjere, proizvođači očekuju tek oko pet tona po dunumu. Glavni razlog su loši vremenski uslovi na samom početku proizvodnje. Cijenom su zadovoljni, ali prodaja ide teško, jer je na tržištu zastupljena i velika količina uvoznih lubenica.

Zbog izuzetno hladnog i kišovitog proljeća zakasnila je berba lubenice. Plod nije formiran na vrijeme, pa je lubenica sitnija, tako da je ukupan prinos prepolovljen. Na imanju Vasilića, na 15 dunuma, ovih dana okončali su prvu berbu.

U Crnjelovu se mnoge porodice bave proizvodnjom bostana. Zbog poskupljenja repromaterijala i energije, ovog proljeća su kažu, morali da investiraju čak 5.000 maraka po hektaru zasada. Cijena je sada varljiva. Na kvantaškoj pijaci, lubenice prodaju za 60 do 70 pfniga.

Funkcioniše li neradna nedjelja u Bijeljini: Benzinske pumpe liče na supermarkete

Funkcioniše li neradna nedjelja u Bijeljini: Benzinske pumpe liče na supermarkete

"Јako je skupo, a mali prinos. Mali prinos ne može da pokrije, šta ćemo, radimo pa kako bude“, rekla je Petra Bešlić iz Crnjelova.

Lubenica traži mnogo truda. Dobri prinosi mogu se postići samo zahvaljujući znanju i volji da se danonoćno radi. Mlađe generacije teško se odlučuju da nastave ovaj posao, jer je rezultat neizvjestan.

"Kakva je godina, tačno je raspolovila prinos, cijena je možda malo jača, ali u odnosu na repromaterijal, opet smo u minusu“, kaže Dragan Sekulić iz Batkovića.

Nevrijeme jače od raketa: Kozarska Dubica zbraja štetu

Nevrijeme jače od raketa: Kozarska Dubica zbraja štetu

Na pijacama i u marketima već više od mjesec dana može da se kupi lubenica iz uvoza, uglavnom iz Albanije i Sjeverne Makedonije. Domaća lubenica, koja je sada nešto skuplja, ima manje kupaca.

Proizvođači kažu da se cijena od njih do krajnjeg potrošača dva, pa čak i tri puta poveća, tako da je omiljena ljetna poslastica mnogima skupa, što utiče na slabiju prodaju.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм