Хапшење Ненада Петрака

Хрватски нарко бос набављао кокаин Бојану Цвијетићу и оптуженима у предмету ”Транспортер”

Хрватски држављанин Ненад Петрак, вођа међународног нарко картела који је у ухапшен у Турској, био је један од главних добављача кокаина криминалној групи Бојана Цвијетића, оптуженој за шверц више од три тоне дроге у предмету "Транспортер”, ексклузивно сазнаје АТВ.

Како открива извор АТВ-а Цвијетић је, преко апликације "Sky ecc", био у директном контакту са Петраком, који се користио надимком ”Модрић”. Дио те криптоване комуникације обухваћен је и оптужницом коју је Тужилаштво БиХ подигло против Цвијетића, некадашњег савјетника Драгана Мектића у министарству безбједности БиХ, и још 17 особа.

”Кокаин је углавном набављан преко Петрака, али и Миливоја Тодоровића који је у апликацији "Sky ecc” користио надимак ”Mr. Si". И он је сарађивао са Петраком, а у њиховим комуникацијама помињале су се огромне количине кокаина”, открива извор АТВ-а.

Шверцовали више од три тоне дроге: Потврђена оптужница против Цвијетића и других

Шверцовали више од три тоне дроге: Потврђена оптужница против Цвијетића и других

Он наводи да је криптовану комуникацију са Петраком одржавао и Јеленко Кнежевић, такође оптуженик у предмету ”Транспортер”.

”Цвијетић је спојио Кнежевића са Петраком, да би њих двојица потом преко апликације ”Sky ecc” договарали даље преузимање и транспорт дроге у БиХ”, истиче извор АТВ-а

Петрак ухапшен у Истанбулу

Петраково хапшење јавности је објелоданио турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја, који је на мрежи ”X" објавио да је Хрват ”пао” у Истанбулу у оквиру полицијске акције ”Картел 2”. У објави је истакао да је Петрак вођа међународног нарко картела који пребацује дрогу из Јужне Америке и дистрибуише је по Европи.

Објавио је и видео на којем се види како наоружан тим полиције упада у хотелску собу и свладава Петрака. У соби је затечен сеф у којем је полиција открила већи износ новца и накит.

Према писању хрватских медија тамошња полиција и УСКОК су у октобру у заједничкој акцији с Њемачком ”разбили" злочиначко удружење од 19 људи, ухапшено је њих 12, пет их је било недоступно а двоје су у притвору. 

Група је осумњичена да су од 12. децембра 2019. до 3. фебруара ове године кријумчарили кокаин из Јужне Америке у Европу, одакле су дрогу даље дистрибуисали, те су хашиш и марихуану из Шпаније кријумчарили у друге државе ЕУ.

Једрилицама шверцовали кокаин у Европу

Како пише ”Вечерњи лист” сумња се да је Петрак на подручју Хрватске, Шпаније, Низоземске, Њемачке, Француске, Италије, Црне Горе, Колумбије и Сијера Леонеа, повезао у заједничко дјеловање остале чланове групе ради континуиране набаве великих количина кокаина из Колумбије, Сијера Леонеа и Шпаније, кријумчарења те дроге бродовима и њене даљње продаје на подручју Европске уније. Такође је на подручју Шпаније, Француске, Њемачке, Италије, Црне Горе и Хрватске окупио екипу ради континуиране набаве и продаје марихуане и хашиша.

Цијела прича кренула је још у сетпембру 2020. када је тројац из Хрватске ухапшен на Атлантском океану због превоза готово тоне кокаина. Једрилица на којој је полиција затекла припаднике Балканског картела била је регистрована у Хрватској те је пловила под хрватском заставом. Полиција је накнадно утврдила да су још почетком 2020. из Шибеника отпловили до Атлантског океана гдје су кренули афричком рутом од Шпаније до обале западне Африке.

Цијела истрага касније је показала како се дрога кријумчарила од Јужне Америке у Низоземску, а Петрак је био тај који је од непознатих особа у Низоземској набављао кокаин у количинама до 10 килограма по цијени од око 24.000 евра по килограму, а купцима у Њемачкој их је продавао по око 33.000 евра по кили. 

Evropol pohvalio akciju

Evropol pohvalio akciju "Transporter"

УСКОК наводи да су по Петраковом налогу у Њемачкој изнајмљени станови за складиштење дроге, а вођена је и евиденција о количинама примљене и продане дроге те остварене зараде која му је достављана криптованом комуникацијом. Организовао је и превоз кокаина до Хрватске. Наведено је да су окривљеници из Низоземске прокријумчарили најмање 7,9 килограма кокаина вриједног најмање 300.363,40 евра.

Ради континуиране набаве већих количина хашиша и марихуане и њиховог кријумчарења и продаје у земљама ЕУ, Петрак је издавао налоге за прихват и складиштење дроге у Шпанији, у изнајмљеним становима и индустријским халама на подручју Барселоне, Алмерије, Аликантеа, Билбаа, Мадрида, Валенсије и Гранаде, а организовао је и транспорт до купаца. Дрогу су превозили у теретним и прикључним возилима с посебно израђеним спремницима за кријумчарење већих количина дроге, коју су превозили купцима у Њемачкој, Италији и Хрватској.

Ко је оптужен у предмету ”Транспортер”?

Подсјетимо, осим Бојана Цвијетића у предмету ”Транспортер” оптужени су Петар Дукић (43) звани Питер, Миливоје Тодоровић (48) познат и као Мр. Си, Александар Николић (32), Харис Хоџић (40), Јеленко Кнежевић (52), Саша Рађевић (48), Младен Миловановић (39), некадашњи Главни инспектор МУП-а РС, Даворин Поповић (43), Горан Стојисављевић (51), Иван Јурић (36), Драган Кресојевић (38), Славко Брборовић (58), Жељко Максимовић (50), Елдин Хажбић (35), Радислав Тешић (36), Младен Панић (42 и Синиша Бачић (34). Оптужницом су обухваћене и фирме ”Милко" д.о.о. Лакташи, фирма  ”21. мај" д.о.о. Бања Лука и ”Стар-Р” д.о.о. Источно Ново Сарајево.

Dosije donosi detalje akcije

Dosije donosi detalje akcije "Transporter": Zaplijenjeno 303kg skanka, uhapšeno 9 osoba, pretreseno 25 lokacija

У оптужници се, између осталог, наводи да су Цвијетић и остали од почетка 2019. до краја 2021. организовали, испланирали и релизовали кријумчарење 35 килограма кокаина, из Низоземске и Белгије у БиХ. Такође, на терет им се ставља и кријумчарење од 3.000 килограма сканка из Албаније и сусједних земаља, као за и складиштење веће количине сканка. Ухапшени су у акцији ”Транспортер” када је МУП РС открио и заплијенио око 300 килограма марихуане.

(Фото: Скриншот/X)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.