Дошли на ивицу банкрота

Уселили у нову кућу, па почели да добијају мистериозне болести

  • Извор: Телеграф
  • 23.09.2023. 12:03

Породица из Јуте, криви ауторку дјечије тужне литературе, Коури Ричинс, која је оптужена да је прелила коктел свог мужа фентанилом, за своју готово извјесну финансијску пропаст откако су од ње купили реновирану кућу за коју кажу да су из ње морали да се евакуишу због "опасности" нивоа буђи и навала мистериозних медицинских проблема, преноси "НБЦ".

"Није било покушаја да се исправи било која од неправди које нам је нанијета", рекла је Тарин Рајт (38), за "Дејтлајн" у свом првом интервјуу о њеној тужби против Ричинсове.

"Ми смо само невини посматрачи на њеном путу уништења",- додала је.

"Опасни" нивои буђи у кући коју су Алек и Тарин Рајт купили прије три године од компаније за некретнине коју води Ричинсова, довели су их до тога да лебде на ивици, боре се да плате хипотеку на кућу у којој више не живе и једва да могу да покрију кирију у кући у којој сада живе, рекли су за "Дејтлајн".


Легендарни кошаркаш: Због српског поријекла нисам могао да добијем посао

Легендарни кошаркаш: Због српског поријекла нисам могао да добијем посао

Пар је тужио Ричинсову и њену компанију за некретнине у новембру, отприлике шест мјесеци прије него што је оптужена за убиство у смрти Ерика Ричинса, 4. марта 2022.

Ричинсови адвокати негирали су оптужбе за убиство, рекавши у судском поднеску након њеног хапшења да нема значајних доказа који би поткрепили оптужбе. Након смрти њеног мужа, Ричинсова је написала књигу за дјецу "Јеси ли са мном?" о тузи.

Грађанска тужба Рајтових, поднијета четвртом судском окружном суду у Јути, наводи кршење уговора и превару. У жалби се наводи да је Ричинсова погрешно представила важне чињенице о усељивости и вриједности имовине "неопрезно и без обзира на истину".

Директор банке и мајка која остаје код куће желе да Ричинс покрије поправке штете на имовини за коју кажу да представља потпуни губитак, као и одштету за низ болести које су наводно започеле након што се њихова породица уселила у скоро 2.000 квадрата у јануару 2020.


Ко највише зарађује у БиХ: Њихове плате недосањани сан за многе

Ко највише зарађује у БиХ: Њихове плате недосањани сан за многе

У биљешци на суду раније ове године, адвокати Ричинсове негирали су наводе Рајтових. Њена компанија, Ричинс Реалти, направила је "потпуно објелодањивање", каже се у биљешци, додајући да су наводни недостаци куће могли бити откривени "разумном инспекцијом од стране обичног разборитог купца".

Адвокат Ричинсове који је водио грађански случај одбио је да коментарише и упутио је новинара на јавне биљежнике у којима су одбацили наводе власника кућа.

Исељење

Пар је поправио буђав гипсани зид и замијенио прозоре који нису били правилно постављени, наводи се у тужби. Али буђ се поново појавила, а локална компанија за израду споредних плоча им је рекла да је кров њихов проблем: на њему су биле рупе, странице су биле труле, а софит и даске су се распадале, наводи се у тужби.

У августу 2022. године, док је породица постајала све болеснија, а њихов дом пропадао, Тарин Рајт је рекла да су кућу прегледали на буђ. У инспекцији су у подруму откривени "опасни“ нивои гљивица, наводи се у тужби, а споре плијесни су се прошириле по цијелој кући.

Тестирање које је спроведено у кући прошлог мјесеца открило је различите нивое токсичних плијесни који су били "лоши“, али не и најгори, рекао је Ђани Росини, власник "Енвајрбајомикс" (Envirebiomics), компаније која је анализирала узорке.


Звијер јој усред дана растргала овна од 90 килограма

Звијер јој усред дана растргала овна од 90 килограма

Неки узорци у анализи компаније, које су Рајтови дали "Дејтлајн", показали су нивое који су били сто пута већи од нормалног.

Росини је рекао да узорци не мере токсичност, иако што је више плесни, већа је вјероватноћа да ће потенцијално утицати на некога ко дође у контакт са њом.

Кристофер Блум, портпарол Националног центра за здраво становање, непрофитне организације која пружа помоћ људима који се баве буђи, рекао је да истраживачи још увијек покушавају да схвате како различите врсте гљивица утичу на људе.

"Као и код многих алергена, одређене плијесни могу утицати на људе на различите начине, у зависности од врсте буђи, дужине изложености и хемије тијела особе", рекао је он у мејлу.

"До данас, савезна влада није поставила посебне стандарде нити дала посебне препоруке у вези са концентрацијама плијесни или спора у ваздуху", наводи он.

Прошле године, након што су сазнали за количину буђи у њиховој кући, Рајтови су се одмах евакуисали са своје троје дјеце, преселивши се у изнајмљени дом рођака и оставили своје ствари, за које су се плашили да су контаминиране, рекао је пар.

Такође су рекли да су више пута - и безуспјешно - покушавали да дођу до Коури Ричинса да би утврдили како најбоље поправити дом.

"Нисмо ништа чули од ње", рекао је Алек Рајт.

Текстуалне поруке између Ричинса и агента некретнина које је у то вријеме радила са њом, Џесике Клингенберг, показују да је Ричинсова можда знала за буђ пре него што је продао кућу.

У једној поруци, коју је Клингенберг послао 5. августа 2019. и доставио "Дејтлајн", продавац некретнина јој је рекао да је спаваћа соба у подруму — соба у којој ће касније живјети син Рајтових — "веома буђава".


У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

У наш регион стиже жута, крвава или блатна киша: Шта је то

Алек Рајт је описао њихову тужбу као посљедње средство. Та правна туча, заједно са стотинама хиљада долара које су уложили у свој дом - и процјенама да би поправка куће коштала више него што су платили - довела их је у финансијски несигурну позицију, рекао је пар.

"Ако не будемо у могућности да пронађемо средства да се вратимо у свој дом финансијски ћемо бити уништени", навео је Алек.

Прије него што је Ричинсова оптужена за убиство, пар се надао да ће се њихова тужба показати успјешном и да ће надокнадити дио, ако не и све, своје губитке, рекла је Тарин Рајт.

Сада, њихова ситуација изгледа далеко другачије. Њихова нова реалност, рекла је, могла би бити "да су изгубили све".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)